"Středověký" dětský den

V sobotu 30. května se park u kostela a přilehlé parkoviště vrátily do středověku. Mateřské centrum tu ve spolupráci se skupinou historického šermu Armagedon, městem Jílové a Regionálním muzeem v Jílovém pořádalo "Středověký" dětský den. Počasí akci nepřálo, ale studené, podmračené a občas i deštivé počasí neodradilo od návštěvy desítky lidí.

Na 150 dětí si v parku zasoutěžilo. Vyzkoušely si střelbu z kuše na štít, snažily se trefit věnečkem na kopí, "kamenem" na cíl nebo si mohly zahrát tradiční středověkou hru "špalíčkovaná". Soutěžilo se o čtyři rodinné vstupenky do pražské zoo.
Dopolední program pak zpříjemnilo divadelní představení pro děti. Divadelní spolek Netopýr z Týnce nad Sázavou zahrál pohádku Královna koloběžka II., představení se kvůli dešti přesunulo do sálu KIC. Děti sál zaplnily do posledního místa.

Odpoledne se zase návštěvníci bavili při vystoupeních členů skupiny historického šermu na nádvoří jílovského muzea a děti se mohly projet na ponících.

Po celý den si pak mohli návštěvníci vyzkoušet na vlastní kůži, jak naši předci vyráběli svíčky, předli nitě, odlévali kovy, kovali drobné předměty. Mohli si osahat jak funguje jednoduchý hrnčířský kruh i ochutnat výtvory středověké kuchyně. V chladném dni pak většinu rodičů zahřála teplá medovina a děti potěšily balónky, cukrová vata, perníčky nebo dřevěná hračka. K mání byla i tradiční česká pochoutka trdelník.

Mateřské centrum PERMONÍČEK, Masarykovo náměstí 195 , 254 01 Jílové u Prahy, IČO: 270 20 207, Kontakt: permonicek@mcpermonicek.cz

 

Designed by iMagic