Beseda o dulách - 18. 5. 2006

Beseda o dulách proběhla v rámci Světového týdne respektu k porodu (14.-21.5.2006) dne 18.5.2006. Besedu vedla dula ve výcviku - Irena Placerová.

Povídaly jsme si o tom, kdo to vůbec dula je a jak může maminkám v těhotenství, při porodu a v šestinedělí pomoci. Na začátku besedy byl promítnut půlhodinový dokumentární film Kdo je dula, který vznikl v průběhu roku 2005 ve spolupráci České asociace dul s režisérkou Lenkou Cingrošovou. Diváci se v něm mj. seznámí s některými dulami, se zkušenostmi rodičů doprovázených dulou při porodu, s názorem psycholožky a gynekologa - porodníka. Pak by mohla následovat neformální diskuze a druhý, kratší film Duly v Čechách.

Nevíte, kdo je to dula?"Dula" je starý řecký název, který se dnes používá pro speciálně vyškolenou ženu, která ženě poskytuje emocionální podporu a potřebné informace během těhotenství, porodu a šestinedělí. Těžištěm její práce je nepřetržitá psychická i fyzická podpora ženy během porodu. Klade si za cíl přispívat k dobré tělesné a duševní pohodě matek a novorozenců. Dula neposkytuje zdravotnické služby. Nesupluje ani nedubluje práci porodních asistentek ani lékařů, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny. Chová v sobě dostatek lásky, aby mohla mateřským způsobem pečovat o nově zrozenou matku ("mothering the mother").
V Čechách duly působí od roku 2002 a jejich služby jsou stále častěji využívány. Další informace najdete na www.duly.cz.

Jak můžete pomoci?

MC Permoníček funguje na principu svépomoci a na dobrovolné práci těch, kdo se v něm setkávají. Rády bychom Vás tedy oslovily, abyste se zapojili i Vy.

Vyzýváme proto všechny příznivce našeho mateřského centra,

kteří se chtějí zapojit do chodu MC Permoníčka a případně vést nějaký (výtvarný, pohybový či literární) koužek, aby se ozvali na e-mail: permonicek@mcpermonicek.cz
Stačí i malá pomoc :) Nebojte se například služby v herně nebo během některé z jednorázových akcí.

Pomoci můžete i věnováním věcného či finančního daru.

Seznam potřebných věcí najdete ZDE. Jakoukoliv finanční částku můžete poslat na č. ú. 2682061319/0800

Za jakoukoli pomoc i všechny dary moc děkujeme!

Mateřské centrum PERMONÍČEK, Masarykovo náměstí 195 , 254 01 Jílové u Prahy, IČO: 270 20 207, Kontakt: permonicek@mcpermonicek.cz

 

Designed by iMagic